späť

Ovsené mlieko

Dozvedeli sme sa, že ovos je sám o sebe bezlepkový, ale kedže ako obilnina býva vždy spracovávaný s inými obilninami, ktoré lepok obsahujú uvadzajú ho všade ako lepkovú potravinu. Preto je možné nájsť v bioobchodoch bezlepkové ovsené vločky. Boli spracovávané v "nekontaminovanom" prostredí.. My sme skúsili ovos z country life (čistý experiment, Dada je už 11 rokov bezlepkáč a nepostrehla na sebe vedlajšie účinky. Ale je to individuálne a pre bezlepkáčov odporúčame vyrobiť mlieko radšej z bezlepkových ovsených vločiek. Áno aj to ide)

  1. vopred namočený ovos (8hod) uvarte (rovnako ako ryžu natural, prepláchnite a varte vo vode v pomere 1:2 a ak treba dolejte vodu)
  2. nechajte vychladnúť a vložte do mixéru
  3. vymixujte s ostatnými surovinami
  4. preceďte cez husté sitko, alebo gázu
  5. Postup pre prípravu z vločiek:
  6. vločky namočte do vody na 30-45min.
  7. dajte do mixéru, pridajte soľ, vanilku a vodu a rozmixujte
  8. preceďte cez husté sitko, alebo gázu

Suroviny na výrobu z ovsa:

100g ovos nahý

1l voda

štipka soli

vanilka

Suroviny na prípravu z bezl. ovsených vločiek:

100g bezlepkové ovsené vločky

0,5l voda

štipka soli

vanilka

Mlieko vydrži v chladničke v uzavretej nádobe cca. 2 dni A na večeru sme rozmixovali toto mlieko s konopnými semienkami, konopným olejom, naklíčenou pohánkou, banánom a raw kakaom Úspešný deň Dobrožrúti!