späť

Rajčinové pšenoto

Pšenoto je jednoducho rizoto zo pšena. My sme zvolili variant s rajčinami, ale môžete vyskúšať aj iné obmeny (tekvica, červená repa, huby...) Je to veľmi jednoduché, a určite si pochutíte :)

  1. vo woku, alebo v hrnci si na kokosovom oleji orestujte cibuľu, pridajte cesnak a kapari a nakrájané rajčiny
  2. krátko poduste a vymixujte, osolíte a okoreníte a máte rajčinovú omáčku
  3. pšeno si prepláchnite horúcou vodou a dajte do hrnca s osolenou vodou variť (pomer 1:1), keď sa voda vyvarí, zalejte rajčinovou omáčkou a uvarte na miernom plameni domäkka. Počas varenia premiešavajte, aby vám neprihorelo.
  4. hotové pšenoto zjemníte kokosovým mliekom a pridajte nakrájané sušené rajčiny
  5. Garnitúra: orestujte krátko na panvici nakrájanú cuketu, semiačka a nakoniec cherry rajčiny

Pšenoto:

180g pšeno

5ks stredne veľkých rajčín

1ks cibuľa

1pl kapari

3 strúčiky cesnak

Sušené rajčiny

1dcl kokosové mlieko

Soľ, farebné korenie, kokosový olej

Garnitúra:

1ks menšia cuketa

2 hrste cherry rajčiny

Sezam, slnečnicové semiačko

pšeno je ľahko stráviteľné, výživné, sýte. Je to bezlepková pseudoobilnina. Obsahuje minerály a vitamíny (B), má vysoký obsah železa, kremíka. Má mnohostranné využitie v našich receptoch.